vrijdag 15 mei 2009

Porties


Overgewicht is een verschijnsel dat zich in razend tempo verspreidt in de westerse samenleving. Menig wetenschapper stel zich de vraag naar de oorzaak van dit verschijnsel.

Dus op zoek naar een pil om het overgewicht tegen te gaan !!!

Met andere woorden: overgewicht ------- pil = alles opgelost !!!!

Dit zou veel te eenvoudig zijn.

Het is ongetwijfeld zo dat in bepaalde gevallen de oorzaak van overgewicht kan gelegen zijn bij hormonale of andere metabole afwijkingen, hierover gaan we het niet hebben en deze mensen dienen met de meeste zorg door beroepsmensen gevolgd te worden.

Als men rondom zich kijkt in het dagelijkse leven, in de supermarkt, in het restaurant of bistro dan merkt men vlug op waar een van de oorzaken ligt van overgewicht, namelijk in de grootte van de porties.

Enerzijds worden bepaalde aangeboden porties alsmaar groter en andere alsmaar kleiner. 

We zijn bijna geruisloos overgestapt van een biertje van 25 cc  naar eentje van 33 cc en de blikjes (met extra “voordeel”) bevatten  50 cc .

Een pakje pop-corn bevatten enkele jaren geleden 100 gram, nu zitten we in de bioscoop met een emmer op schoot.

Snickers, Mars, Bounty … vroeger 2 reepjes nu 3 reepjes per pakje.

En zo zouden we nog een tijdje kunnen doorgaan.

De aanbevolen portie groeten (300gram/dag) en fruit (400 gram/dag) worden echter door de meeste mensen niet gehaald. Naast groenten en fruit zijn met name brood, aardappelen, vlees en suiker de verliezers. Samengestelde gerechten en warme snacks worden daarentegen veel meer gebruikt.

We zouden kunnen stellen dat één van de maatregels die men zou moeten nemen om het overgewicht aan banden te leggen de beperking van de aangeboden porties zou moeten zijn.

Misschien dient de overheid hierbij op te treden.

Ook de levensgewoonten van de mensen veranderen en meestal ten nadele van de gezondheid en het lichaamsgewicht.

We bewegen te weinig !! we gebruiken veel te veel de wagen of het openbaar vervoer. We moeten meer stappen !!! 30 tot 60 minuten volgehouden matige inspanning levert in samenspel met een beetje op voeding te letten (porties verkleinen) zeer mooie resultaten op.


www.voedingsanalyse.com is een eenvoudig en gratis te gebruiken  programma  waardoor u uw voedingsgewoonten kan analyseren. U geeft gedurende 7 dagen nauwkeurig in al wat u eet en drinkt (zonder uzelf te beliegen natuurlijk) en het programma berekent onmiddellijk hoe uw voedingsgewoonten eruit zien en welk mogelijke fouten er worden gemaakt.

Ga met de resultaten van deze analyse naar uw voedingsspecialist en laat u begeleiden bij het optimaliseren van uw voeding.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten