vrijdag 29 januari 2010

Betekenis van PUFA's voor de ontwikkeling en gedrag bij kinderen


Betekenis van polyonverzadigde vetzuren met lange keten (PUFA’s) voor de ontwikkeling en gedrag bij kinderen.

Omega-6 en omega-3 polyonverzadigde vetzuren spelen een centrale rol in de normale ontwikkeling en functioneren van de hersenen en het centrale nerveuze systeem.
EPA, DHA en arachidonzuur zijn betrokken bij een groot aantal neuronale processen gaande van effecten op de membraanfluïditeit tot en met de gen-expressie.
Tekorten of onevenwichten in de voeding, niet alleen tijdens de ontwikkeling van het individu, maar ook gedurende gans het leven, hebben een belangrijke betekenis voor de hersenfunctie.
Een groot aantal studies hebben een verband bloot gelegd tussen ontwikkelingsstoornissen tijdens de jeugd en een verstoorde verhouding van de omega-6/omega-3 ratio.
De ontwikkelingsstoornissen die hierbij in het licht worden gesteld zijn o.a. ADHD (Attention-Deficit Hyperactity disorder) , dyslexie, dyspraxie, en autisme spectrum. Deze aandoeningen worden dikwijls in verband gebracht met een relatief tekort aan omega-3 vetzuren en een teveel aan omega-6 vetzuren.
Het wordt steeds duidelijker dat het PUFA metabolisme verstoord is bij kinderen met ADHD.
PUFA onevenwichten worden aanzien als potentiële risicofactoren voor stoornissen van het nerveuze systeem.
De vraag stelt zich of bepaalde individuen meer PUFA’s in welbepaalde verhouding nodig hebben dan anderen voor een gunstige ontwikkeling van het nerveuze systeem.
Verschillende gecondoleerde studies hebben gunstige klinische effecten aangetoond van LC-PUFA’s bij kinderen en adolescenten in verband met deze aandoeningen.

bronnen:Eur J Pediatr. 2010 Feb;169(2):149-64. Epub 2009 Aug 12.(Significance of long-chain polyunsaturated fatty acids (PUFAs) for the development and behaviour of children.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten