woensdag 27 januari 2010

Ziekte van Alzheimer en de nutritionele selenium status


Ziekte van Alzheimer en de nutritionele selenium status

Uit meerdere studies blijkt dat bij heel wat leeftijdsgebonden degeneratieve ziekten er een verlaging is van verschillende anti-oxidanten en bijgevolg zou oxidatieve stress een centrale rol spelen in de pathogenese van menige aandoeningen die verband houden met neuronale degeneratie zoals o.a. de ziekte van Alzheimer.
Deze studie gaat na welk de nutritionele Se status is bij Alzheimer patiënten in vergelijking met een controlegroep met normale cognitieve functie.
De twee groepen die werden onderzocht zijn de volgende:
28 patiënten met de ziekte van Alzheimer en een controlegroep van 29 personen met normale cognitieve functie, de leeftijd van beide groepen varieerde tussen 60 en 89 jaar.
De selenium intake werd bepaald aan de hand van een analyse van de voeding die de proefpersonen tot zich namen.
De selenium status van de proefpersonen werd nagegaan aan de hand van bepaling van de hoeveelheid selenium die aangetroffen werd in plasma, rode bloedcellen en de nagels.
Bij de Alzheimer patiënten werd een duidelijk mindere aanwezigheid van selenium aangetroffen in vergelijking met de personen van de controle groep in alle drie de weefsels die werden onderzocht.
Deze resultaten laten ons toe te veronderstellen dat er een mogelijks belangrijk verband bestaat tussen de ziekte van Alzheimer en een tekort aan selenium in de voeding.
Er dient hierbij opgemerkt te worden dat selenium op zichzelf geen anti-oxidant is maar wel een cofactor bij de vorming van gluthation. Gluthation is het belangrijkste intracellulair anti-oxidant.

bronnen: Br J Nutr. 2009 Dec 1:1-4. (Nutritional status of selenium in Alzheimer's disease patients.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten