zondag 20 december 2009

Microflora en ouderdom


De samenstelling van de fecale microflora en de veranderingen die hierin optreden bij het ouder worden werd zelden onderzocht bij grote aantallen patiënten en vrijwilligers.

Deze studie doet een onderzoek omtrent dit gegeven. Er werden 34.348 stoelgangstalen onderzocht van personen tussen 18 en 96 jaar: 9564 mannen en 24.784 vrouwen.

De studie onderzoekt het aantal cfu (per gram stoelgang), de relatieve aanwezigheid van Bifidobacteriën, Bacteroïdes spp, Escherichia coli, Enterococcus spp, en Lactobacillus spp, met in acht name van leeftijd, geslacht en klinische gegevens.

De resultaten van deze studie zijn de volgende: het aantal cfu/g is stabiel en vertoont geen wijziging noch met de leeftijd noch met het geslacht.

E. coli en Enterococcus spp. nemen gestadig, constant en significant toe met de leeftijd.

Bacteroïdes spp. nemen af met de leeftijd. Lactobacillus spp. en Bifidobacteria zijn gedurende gans het leven stabiel.

Patiënten met gastrointestinale aandoeningen (ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, irritable bowl syndroom …) vertoonden een enigszins afwijkende samenstelling van de darmflora.

Conventioneel microbiologisch onderzoek van de fecale microflora toonde aan dat zowel de specifieke bacteriële flora alsook het algemene patroon van de colonflora diepgaande wijzigingen ondergaat tijdens de leeftijd. De vraag is, is deze wijziging een gevolg van wijzigingen van de intestinale flora zelf, het mucosale immuunsysteem of een gevolg van een leeftijdsgebonden verandering van de voeding.


Z Gastroenterol. 2009 Jul;47(7):653-8.

The effects of ageing on the colonic bacterial microflora in adults

Enck P et al.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten