zondag 20 december 2009

Probiotica en het immuunsysteem


In onze darm huizen een enorm aantal bacteriën het aantal is groter dan ons lichaam cellen telt.

Deze darmflora is in continu contact met het darmepitheel. Algemeen wordt aangenomen dat dit innig contact een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling en aansturing van het immuunsysteem. Een gevolg hiervan is het ontstaan van immuuntolerantie voor een hele reeks voedingsmiddelen en eveneens voor niet-pathogene bacteriën.

Deze studie gaat na of de inname van probiotica aantoonbare effecten heeft op cellulaire processen in de darm. De relatie tussen het immuunsysteem en deze processen werd eveneens onderzocht.

De studie betreft een gerandomiseerde, dubbelblind, placebogecontroleerde, cross-over studie.

Acht gezonde vrijwilligers tussen 24 en 28 jaar werden gevolgd. De bacterie die werd gebruikt is Lactobacillus casei plantarum in een oplossing van maltodextrine, de placebogroep kreeg enkel maltodextrine toegediend. Na 6 uur werden 4 à 5 biopten van het duodenum genomen.

Doormiddel van genexpressie analyse was men in staat directe effecten van probiotica in de cellen van het darmepitheel aan te tonen. Men ontdekte dat bepaalde genen in de darmepitheelcellen werden geactiveerd naar gelang de ontwikkelingstoestand (groei- of stationaire fase) van Lactobacillus casei plantarum. (Het leven van een bacterie verloopt in verschillende fasen. De “jonge” bacterie zal eerst groeien om tot “volwassenheid” te komen deze fase wordt de groeifase genoemd. Nadien blijft de bacterie gedurende een bepaalde tijd “onveranderd” deze fase wordt de stationaire fase genoemd. Na deze “volwassen” fase zal de bacterie dan opnieuw gaan groeien om zich na zekere tijd opnieuw te splitsen). Bevindt de bacterie zich in de stationaire fase dan worden die genen in de darmepitheelcel “aangezet” , die betrokken zijn bij het inschakelen van de immuuntolerantie, is de bacterie in de groeifase dan worden die genen in de darmepitheelcel “aangezet” die betrekking hebben op celgroei, proliferatie en biogenese.

Een voorname, cruciale rol wordt gespeeld door de genen in de darmepitheelcel die verband houden met het NF-Kappa Beta complex. NF-Kappa Beta is een eiwitcomplex dat een invloed heeft en betrokken is bij de regulering van de immuunrespons tegen infectie.

In deze studie werd voor het eerst aangetoond dat bij de mens een mechanisme bestaat waarbij bepaalde probiotica het immuunsysteem kunnen beïnvloeden. Het werd ook duidelijk dat de fase waarin de bacteriën zich bevinden een cruciale rol speelt om een bepaald effect te veroorzaken.




Bron: Differential NF kappa Beta pathway introduction by Lactobacillus plantarum in the duodenum of healthy humans correlating with immuun tolerance.

van Baarlen P et al.

Proc. Natl. Acad. Sci. USA (2009) 106(7) 2371-6


Geen opmerkingen:

Een reactie posten